Veelgestelde vragen over konijnen en knaagdieren
Ja, ook konijnen worden gevaccineerd. Sinds 2 jaar hebben we een gecombineerd vaccin die zowel beschermd tegen RHD als myxomatose. Beiden zijn zeer besmettelijke virale aandoeningen die worden overgedragen via direct contact met andere (wilde) konijnen, stekende insecten, uitwerpselen en besmet groenvoer. Sterfte treedt snel op. Een behandeling is er niet. We kunnen enkel preventief jaarlijks vaccineren.
Sinds het voorjaar 2016 steekt een nieuwe variant van RHD de kop op. RHD2 komt overgewaaid van het buitenland en is even dodelijk als de oorspronkelijke variant. Hiertegen werd een bijkomend vaccin ontwikkeld. Dit dient 6-maandelijks herhaald te worden en kan gecombineerd worden met bovenstaand vaccin
De juiste voeding aan uw konijn geven is van levensbelang. Nog meer dan andere diersoorten zijn konijnen gevoelig aan tekorten, zoals vezels, vitaminen en mineralen.
Het dieet van een konijn moet voornamelijk bestaan uit gras (geplukt, niet gemaaid) en/of een goede kwaliteit hooi. Aanvullend heeft een konijn een dagelijkse portie groenten nodig. Deze bevatten de broodnodige calcium en fosfor en zijn rijk aan vitaminen.
Deze groenten kunnen zijn: selder, courgette, radijs (plus groen), rapen, rucola, venkel, warmoes, waterkers, witloof, kervel, spinazie, groen van bloemkool…
(Groenten die beter niet worden gegeven: asperge, champignons, erwten, prei, rabarber, rauwe aardappelen, sjalot, ui en bieslook.)
Ook kruiden zijn van groot belang! Verse peterselie, tuinkers, tijm, rozemarijn, salie, munt, koriander, basilicum, citroenmelisse, dille, paardenbloem… deze mogen aanvullend gegeven worden bij de groenten.
De gekochte korrels/pellets vormen dus maar een klein onderdeel van de dagelijkse voeding van uw konijn! Aangeraden wordt 1 à 2 soeplepels per dag, afhankelijk van de grootte van het konijn.
Daarbij dient ook nog eens gelet te worden op de samenstelling van de commerciële voeding. Vaak bevatten deze te veel eiwit en vet maar te weinig vezels. Hierdoor gaan de tanden onvoldoende slijten, en maag en darm raken ontregeld. Darmverlamming, trommelzucht, overgewicht en diarree zijn gevolgen die wij vaak zien terugkeren in onze praktijk. Wij beschikken over kwalitatief hoogstaande voeding voor uw konijn. Vraag ernaar aan de balie.
Snoepjes zoals ze commercieel worden aangeboden worden best niet gegeven. Een konijn is niet gemaakt om suiker te verwerken. Dit komt niet in zijn natuurlijk dieet voor. Daarom wordt ook fruit beter niet gegeven aan konijnen.
Ook likstenen worden beter niet gegeven. Deze kunnen door hun samenstelling aanleiding geven tot nier- en blaasstenen bij uw konijn. Erge plasproblemen zijn hierbij het gevolg.
DUS: Vers Hooi/Gras, groenten en kruiden, aangevuld met 1 soeplepel korrels. Maar let op. Indien uw konijn het niet gewoon is om groenten te krijgen dient dit langzaamaan opgebouwd te worden.
Er zijn verscheidene redenen:
– verhinderen van voortplanting
– verminderen van hormonaal gebonden agressie
– urine sproeien
– voorkomen van baarmoeder- en melkkliertumoren bij het vrouwelijk konijn
Deze operatie kan in dagopname gebeuren. Wij vragen u uw konijn ’s morgens binnen te brengen. Indien u zelf over een verblijf beschikt die te transporteren is, gelieve dit dan te voorzien van zijn/haar gebruikelijke stro, hooi, voeding en drinkfles/bakje. Dit om het dier zo weinig mogelijk stress te bezorgen. Een konijn moet niet nuchter zijn voor operatie.
Enige alertheid is hier zeker op zijn plaats. Bij een konijn die minder eet is vaak iets onderliggend aan de hand. U komt best eens langs ter controle. Problemen aan de tanden, spijsvertering of huidproblemen zijn vaak voorkomende oorzaken van een verminderde eetlust.
Contacteer ons voor een afspraak op 050/81 49 39, 0496/96 37 76
Neen. Een konijn moet steeds goedgevormde keutels hebben. Indien er slappere stoelgang te zien is in het hok of aan de poep dient u een dierenarts te raadplegen. Diarree bij konijnen is een zeer ernstig probleem.
Contacteer ons voor een afspraak op 050/81 49 39 of op 0496/96 37 76.