Consultaties op afspraak
T 050 81 49 39
Sijslostraat 95
8020 Ruddervoorde
info@dier-en-vriend.be
Maak hier een afspraak
Titerbepaling bij de hond
Titerbepaling: werkt een vaccin niet voldoende of net veel langer dan voorgeschreven?
Als hondeneigenaar wil je niet dat je geliefde viervoeter besmettelijke en dodelijke ziektes oploopt en hierdoor andere honden kan besmetten.
Om dit te voorkomen is het verstandig om je hond te laten vaccineren. Hierna ga je ervan uit dat je hond beschermd is. Recent onderzoek wijst echter uit dat een vaccin op het verkeerde tijdstip niet altijd aanslaat of dat een vaccin, wel op het juiste tijdstip, veel langer bescherming biedt dan de voorgeschreven 3 jaar. DUS: werkt een vaccin niet voldoende of net veel langer dan voorgeschreven? Om dit te achterhalen is een titerbepaling nodig.
Titerbepaling is het bepalen van de afweer van uw hond tegenover bepaalde ziekten dmv een eenvoudig bloedonderzoek. Op deze manier kan er gevaccineerd worden op maat, dus enkel wanneer het nodig is.
Het wordt uitgevoerd voor drie virale ziektes: Distemper (Hondenziekte), Hepatitis en Parvovirose. Voor Leptospirose (rattenziekte) en kennelhoest blijft jaarlijks vaccineren nodig! De vaccinatie voor deze ziekten wordt standaard driejaarlijks toegediend. Recent onderzoek wijst uit dat sommige honden echter langere bescherming genieten. Om dit te weten te komen is titerbepaling nodig. Het onderzoek kan bij honden van alle leeftijden uitgevoerd worden.
Titerbepaling bij pups:
Ideaal gezien krijgen pups vlak na de geboorte via de eerste moedermelk antistoffen mee die bescherming bieden tegen deze 3 dodelijke ziektes. Deze antistoffen verdwijnen geleidelijk maar kunnen tot wel 20 weken leeftijd aanwezig blijven.
Een vaccinatie van een pup gebeurt het best als de antistoffen van de mama verdwenen zijn uit de pup.
Wachten we dan best tot na 20w leeftijd met vaccineren?
Probleem: Moeders die echter zelf geen of te weinig antistoffen hebben gaan deze niet doorgeven aan de pups waardoor deze pups vanaf geboorte onbeschermd zijn en dus wel veel vroeger moeten gevaccineerd worden.
Aangezien we vaak geen of te weinig voorgeschiedenis van moeder en pup hebben maakt het bepalen van ‘het ideale tijdstip’ voor vaccinatie moeilijk.
Titerbepaling, waarbij we de antistoffen gaan meten bij de pup kan hierbij dus een grote hulp zijn.
Vaak heeft een pup echter al een eerste vaccinatie gehad bij de kweker. Dan zijn er 2 mogelijkheden. Of we volgen het reguliere vaccinatieschema (vastgelegd door WSAVA) of we doen een titerbepaling om de 3-4w om na te gaan of de antistoffen aanwezig blijven.
Voordelen van een titerbepaling:
“Meten is weten”: Je weet of het vaccin is aangeslagen en hoe lang dit werkzaam is bij je hond en zo ook wanneer je al dan niet opnieuw moet vaccineren tegen Distemper, Hepatitis en Parvovirose.
Zeker ook toepasbaar bij:
- fokteven die een nestje pups dienen te beschermen met hun antistoffen in de moedermelk
- geadopteerde of gevonden honden waarvan niet geweten is of ze ooit werden gevaccineerd
- senior honden
- honden met een chronische aandoening (epilepsie, allergie…)
- honden die uit het buitenland komen (o.a. broodfok), daar komt hondenziekte en parvo zeer regelmatig voor en vormt dus een risico voor de hond zelf maar ook voor alle honden in België
- honden die reeds allergisch reageerden op een vaccinatie
- zieke honden of honden die medicijnen gebruiken die het immuunsysteem onderdrukken
- …
OPGELET:
Titerbepaling kan niet worden uitgevoerd voor de Rattenziekte (leptospirose) en Kennelhoest. Jaarlijkse vaccinatie blijft voor deze ziekten nodig.