Veelgestelde vragen over de hond
Een pupje uitkiezen is sneller gezegd dan gedaan. Ras of geen ras, grootte, karakter, speelsheid… Informeer u goed welk dier bij u en uw gezin zou passen. Verricht het nodige opzoekingswerk, spreek met andere baasjes, geef je ogen de kost en houdt rekening met wat jij verwacht van je toekomstige hond. Eenmaal u beslist hebt welk type hond kan de zoektocht naar een geschikte fokker of particuliere kweker beginnen.
Uw puppy moet gechipt zijn en moet over een blauw europees paspoort beschikken. Dit paspoort bevat de naam van de hond, het ras, chipnummer, kleur van haren en typische kenmerken. Na aankoop moet de pup op uw naam geregistreerd worden. Het afsluiten van een verkoopsovereenkomst kan handig zijn om latere discussies te vermijden.
Een pup uit het buitenland mag niet zomaar België binnen. De belangrijkste voorwaarde is dat de pup 15 weken oud moet zijn en een hondsdolheid vaccinatie moet gekregen hebben. Dieren jonger dan 15 weken mogen dus België niet binnen! Gebeurt dit toch, dan zijn ze illegaal in het land en kunnen ze niet geregistreerd, noch gevaccineerd worden. Dit om onze verantwoordelijkheid te nemen inzake de bestrijding van hondsdolheid wereldwijd. Vanzelfsprekend moet de hond ook over een paspoort en chip beschikken. Een volwassen hond die in het buitenland werd aangekocht moet ten minste 3 weken voor vertrek naar België zijn hondsdolheidvaccinatie gekregen hebben.
Een bezoek aan de dierenarts wordt best in de eerste dagen na aankoop ingepland. Uw pup zit dan nog volop in de socialisatieperiode en leert zeer snel en gemakkelijk bij. Hij of zij maakt in een positieve sfeer kennis met de praktijk en de dierenartsen. Een algemeen klinisch onderzoek wordt spelenderwijs uitgevoerd terwijl uw pup wordt gerustgesteld. Verder verdient niet enkel uw pup maar ook u, als kersverse eigenaar,de nodige aandacht. Wij beantwoorden graag al uw vragen en bedenkingen.
Vaccinatie gebeurt op 6 weken tegen parvovirose (puppyvaccinatie). Dit gebeurt dus wanneer de pup nog bij de moeder zit. Daarna volgt op 9 weken ouderdom een eerste maal het volwassen vaccin, en op 12 weken de herhaling. Deze herhaling is nodig om het afweersysteem antistoffen te laten aanmaken die uw hond een jaar lang zullen beschermen. Gebeurt deze laatste vaccinatie niet dan is uw hond slechts 7 weken beschermd. Voor een blijvende bescherming is jaarlijkse herhaling aangeraden zodat het aantal antistoffen hoog genoeg blijft. Indien niet kan de bescherming verzwakken. Deze vaccins omvatten parvovirose, hondenziekte, infectieuze hepatitis, parainfluenza en leptospirose (rattenziekte). Bijkomend kan u vaccineren tegen kennelhoest (verplicht voor kennel en hondenschool) en hondsdolheid (verplicht wanneer uw huisdier de belgische grens oversteekt).
Vaccinatie gebeurt op 6 weken tegen parvovirose (puppyvaccinatie). Dit gebeurt dus wanneer de pup nog bij de moeder zit. Daarna volgt op 9 weken ouderdom een eerste maal het volwassen vaccin, en op 12 weken de herhaling. Deze herhaling is nodig om het afweersysteem antistoffen te laten aanmaken die uw hond een jaar lang zullen beschermen. Gebeurt deze laatste vaccinatie niet dan is uw hond slechts 7 weken beschermd. Voor een blijvende bescherming is jaarlijkse herhaling aangeraden zodat het aantal antistoffen hoog genoeg blijft. Indien niet kan de bescherming verzwakken.
Welke voeding uw pup nodig heeft is afhankelijk van het ras, de beweging, volwassen gewicht, behoeften… Er is hier geen pasklaar antwoord op. Ook de hoeveelheid is afhankelijk van hond tot hond, van voeding tot voeding. Graag nodigen wij u uit om samen te zoeken naar de meest optimale voeding en hoeveelheid voor uw huisdier. U kan hiervoor een afspraak maken of binnenspringen tijdens de openingsuren van de balie.
Een vaccinatie tegen kennelhoest wordt aangeraden door de meeste hondenscholen en kennels. Het virus wordt namelijk overgedragen bij dicht contact met andere honden. De vaccinatie is niet sluitend. Een kleine doorbraak van kennelhoest (droge hoest) kan voorkomen, ondanks de vaccinatie, maar de ziekte zal veel minder uitgesproken zijn en veel minder lang duren. Een niet-gevaccineerde hond met kennelhoest kan evolueren naar slijmerige hoest, neusuitvloei en algemene ziekte.
Indien u uw hond meeneemt naar het buitenland (vanaf u de Belgische grens oversteekt) is een vaccinatie tegen hondsdolheid wettelijk verplicht. (Dus ook als u uw hond meeneemt naar bv. Sluis is dit Nederland en is dit wettelijk verplicht)
Indien u een hond hebt aangekocht in het buitenland en u deze hond wil meenemen naar België moet deze hond gevaccineerd worden tegen hondsdolheid ten minste 3 weken voor vertrek naar België.
Dit om onze verantwoordelijkheid te nemen inzake de bestrijding van hondsdolheid wereldwijd.
Welke voeding uw hond nodig heeft is afhankelijk van het ras, de beweging, gewicht, behoeften… Er is hier geen pasklaar antwoord op. Ook de hoeveelheid is afhankelijk van hond tot hond, van voeding tot voeding. Graag nodigen wij u uit om samen te zoeken naar de meest optimale voeding en hoeveelheid voor uw huisdier. U kan hiervoor een afspraak maken of binnenspringen tijdens de openingsuren van de balie.
Een pup dient elke maand ontwormd te worden tot een leeftijd van 6 maanden. Daarna gebeurt dit preventief 4 maal per jaar. Welk product u hiervoor gebruikt is afhankelijk van leeftijd en leefomstandigheden van uw dier. Meer info en het bijhorende juiste product kan u bij ons bekomen aan de balie. Spring gerust eens binnen tijdens de openingsuren.