Veelgestelde vragen over de kat

Een kitten uitkiezen is sneller gezegd dan gedaan. Ook een kat heeft de nodige aandacht en verzorging nodig. Sta even stil bij de leefomgeving van uw kat. Sommige rassen zijn geschikt om op appartement te houden, andere poezen verkiezen een groter territorium

Kanttekening: het hoeft niet steeds een kitten te zijn. Een kitten is een kleine tijger en vraagt de nodige opvoeding, dus ook de nodige tijd. Wil/kan u dit niet, ga dan zeker eens kijken bij organisaties zoals ‘kat zoekt thuis’, het blauwe kruis… Zij vangen zowel kittens als volwassen katten op die vaak door onvoorziene omstandigheden alleen op de wereld zijn. Deze organisaties kennen het karakter van de kat en kunnen u zo helpen aan een dier die bij u en uw gezin past.

‘Vanaf maandag 1 september 2014 is het wettelijk verplicht om een kat of kitten die u wil verkopen of weggeven te laten steriliseren of castreren, en te laten chippen. De maatregel moet het aantal zwerfkatten en het aantal katten dat in een asiel wordt gestopt, indijken. Een kat kan in haar leven een honderdtal kitten op de wereld zetten. In België wonen meer dan een miljoen katten.

(bron: http://m.gva.be/cnt/dmf20140828_01236224/)

Zoals hierboven wordt beschreven dient uw kat dus bij aanschaf gechipt te zijn en over een blauw europees paspoort te beschikken.

Een bezoek aan de dierenarts wordt best in de eerste dagen na aankoop ingepland. Uw kitten/kat ontdekt volop nieuwe dingen en ook de dierenarts dient daar één van te zijn. Hij/zij maakt in een positieve sfeer kennis met de praktijk en de dierenartsen. Een algemeen klinisch onderzoek wordt rustig en kalm uitgevoerd terwijl uw kat wordt gerustgesteld. Verder verdient niet enkel uw kat/kitten maar ook u, als kersverse eigenaar, de nodige aandacht. Wij beantwoorden graag al uw vragen en bedenkingen.

Een vaccinatie laat uw kat de nodige afweer opbouwen tegen besmettelijke ziekten.

Vaccinatieschema kitten:

1ste maal op 9 weken ouderdom

2de maal op 12 weken ouderdom

Daarna een jaarlijkse herhaling.

Indien het risico op besmetting groot is kan uw kitten ook op 6 weken ouderdom gevaccineerd worden. Dit gebeurt voornamelijk wanneer veel katten en kittens samen zitten.

Er kan gevaccineerd worden tegen kattenziekte, kattenniesziekte, leucose en rabiës (hondsdolheid), afhankelijk van de leefomstandigheden van uw huisdier.

Na de vaccinatie op 9 weken ouderdom is een herhaling nodig op 12 weken. Deze herhaling is nodig om het afweersysteem antistoffen te laten aanmaken die uw kat een jaar lang beschermen. Gebeurt deze herhaling niet, dan is uw kat slechts 7 weken beschermd.

Voor een blijvende bescherming dient de vaccinatie jaarlijks herhaald te worden zodat het aantal antistoffen hoog genoeg blijft. Indien niet kan de bescherming verzwakken.

Welke voeding uw kitten nodig heeft is afhankelijk van het ras, de beweging, volwassen gewicht, behoeften… Er is hier geen pasklaar antwoord op. Ook de hoeveelheid is afhankelijk van kat tot kat en van voeding tot voeding. Graag nodigen wij u uit om samen te zoeken naar de meest optimale voeding en hoeveelheid voor uw kitten. U kan hiervoor een afspraak maken of binnenspringen tijdens de openingsuren van de balie.

Er kan gevaccineerd worden tegen kattenziekte, kattenniesziekte, leucose en rabiës (hondsdolheid), afhankelijk van de leefomstandigheden van uw huisdier. Wij helpen u graag verder om te beslissen welke bescherming uw kat nodig heeft.

Voor een blijvende bescherming dient de vaccinatie jaarlijks herhaald te worden zodat het aantal antistoffen hoog genoeg blijft. Indien niet kan de bescherming verzwakken.

Welke voeding uw kat nodig heeft is afhankelijk van het ras, de beweging, volwassen gewicht, behoeften… Er is hier geen pasklaar antwoord op. Ook de hoeveelheid is afhankelijk van kat tot kat en van voeding tot voeding. Graag nodigen wij u uit om samen te zoeken naar de meest optimale voeding en hoeveelheid voor uw kat. U kan hiervoor een afspraak maken of binnenspringen tijdens de openingsuren van de balie.

Er zijn verschillende soorten wormen die voorkomen bij onze huisdieren. Deze zijn niet enkel onaangenaam voor uw kat maar ook u, als eigenaar, kan er hinder van ondervinden. Vooral kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verlaagd immuunsysteem zijn vatbaar.

Ontwormen gebeurt best:

– tot 6 maanden ouderdom: elke maand

– vanaf 6 maanden ouderdom: om de 3 maanden (één maal per seizoen)

Welk product u gebruikt is afhankelijk van de leeftijd en leefomstandigheden van uw dier. Meer info en het bijhorende juiste product kan u bij ons bekomen aan de balie. Spring gerust eens binnen tijdens de openingsuren.

Vlooien in huis zijn niet alleen onaangenaam, ze bezorgen uw huisdieren ook zeer veel last. Niet enkel jeuk en daardoor krab- en bijtwondes zijn een gevolg. Uw kat kan door contact met vlooien ook besmet worden met de lintworm. Daarom dient u steeds bij uw ontvlooiing ook te ontwormen.

De lintworm is overdraagbaar naar de mens. Vooral de kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verlaagd immuunsysteem zijn vatbaar. Gebruik dus zeker een product die hiertegen beschermd!

Vlooien zien we het hele jaar door. Ze overleven in onze warme huizen en worden niet enkel door huisdieren maar ook door de mensen rondgedragen. Uzelf kan vlooien van buitenshuis meenemen, op kledij of schoenen, en zo uw eigen huisdieren besmetten bij thuiskomst. Uw kat moet dus niet noodzakelijk buitenkomen om met vlooien besmet te raken.

Nieuw is de zeer handige combinatietherapie waarbij u met 1 pipet zowel vlooien, teken als wormen bestrijdt. Ontwormen hoeft dus niet meer noodzakelijk met een pil.

Welk product u gebruikt en hoe vaak is afhankelijk van leefomstandigheden, actieve besmetting… Wij helpen u graag verder aan de balie. Spring gerust eens binnen tijdens de openingsuren.

Graag informeren wij u over de nieuwe wetgeving (ingegaan 1 september 2014) in het kader van het meerjarenplan katten 2011-2016 van de FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en milieu. Deze bepaalt dat elke kat, geboren na 1/1/2011 naast het verplichte steriliseren nu ook verplicht gechipt en geregistreerd moet worden.

Ook op het verkopen of weggeven van kittens is deze wet van toepassing.

Voordelen:

– geen onverwachte nestjes meer

– geen krols gedrag meer

– geen kans meer op baarmoederontsteking

– verminderde kans op melkkliertumoren op oudere leeftijd

Nadelen:

Door wegvallen van het vrouwelijk hormoon gaat het metabolisme van uw kat veranderen. Ze zullen sneller hun voedsel omzetten in vet en dus meer de neiging hebben om aan te komen. Dit is gemakkelijk te voorkomen door over te schakelen op de juiste voeding en dit in maaltijden aan te bieden i.p.v. het de hele dag te laten staan. Wij helpen u graag in uw zoektocht naar de juiste voeding en hoeveelheid. U kan bellen voor een afspraak of binnenspringen tijdens de openingsuren van de balie voor meer informatie.

Voordelen:

– geen kans meer op ongewenste kittens (bij u of de buren)

– minder kans op sproeien of plassen in huis

– minder sterke urinegeur

– minder kans op vechtwonden en abcessen door verminderd zwerfgedrag

Nadelen:

Door wegvallen van het mannelijk hormoon gaat het metabolisme van uw kat veranderen. Ze zullen sneller hun voedsel omzetten in vet en dus meer de neiging hebben om aan te komen. Dit is gemakkelijk te voorkomen door over te schakelen op de juiste voeding en dit in maaltijden aan te bieden i.p.v. het de hele dag te laten staan. Wij helpen u graag in uw zoektocht naar de juiste voeding en hoeveelheid. U kan bellen voor een afspraak of binnenspringen tijdens de openingsuren van de balie voor meer informatie.

Uw kater/kattin mag ’s avonds opnieuw naar huis. Bij thuiskomst dient u erop te letten dat u uw kat niet direct een volle maaltijd voorschoteld. Hij/zij kan nog misselijk zijn van de verdoving. Start met een beetje water een een klein beetje eten. Beter meerdere kleine porties dan 1 grote portie.

Houdt uw kat ook 2 dagen binnen. Dit omdat het effect van de verdoving nog 2 dagen kan nawerken.

Normaal dient thuis geen medicatie te worden verdergezet, tenzij anders afgesproken.

De wonde wordt in de huid gehecht en de draadjes zijn verteerbaar dus moeten nadien niet worden verwijderd.

Graag informeren wij u over de nieuwe wetgeving (ingegaan 1 september 2014) in het kader van het meerjarenplan katten 2011-2016 van de FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en milieu. Deze bepaalt dat elke kat, geboren na 1/1/2011 naast het verplichte steriliseren nu ook verplicht gechipt en geregistreerd moet worden.

Ook op het verkopen of weggeven van kittens is deze wet van toepassing.

Het chippen van uw kat is een kleine ingreep en kan gebeuren tijdens consult of tijdens de sterilisatie/ castratie. Er wordt een kleine chip (inplantaat) met uniek chipnummer onderhuids ingebracht. Dit uniek chipnummer wordt geregistreerd en gekoppeld aan uw gegevens. Indien uw kat verloren loopt kan deze chip goud waard zijn om hem/haar terug te vinden!